Для звернень громадян: тел. (061) 787 47 44, (061) 280 07 30

image01
Міська електростанція
image01
Буд. Лєщинського
image01
Вулиця Соборна
image01
Земська лікарня
image01
Магазин «Комунар»
image01
Олександрівська земська управа
image01
Будинок по вул. К. Лібкнехта
image01
Готель «Росія»
image01
Будинок купця Тавоніуса
image01
Вул. Олександрівська
image01
Народний будинок
image01
Вокзал «Олександрівськ»
image01
Олександрівська в’язниця
image01
Водонапірна башта
image01
Покровська Соборна Церква

Правила внутрішнього трудового розпорядку для працівників Державного архіву Запорізької області

 

Загальними зборами трудового колективу Державного архіву Запорізької області

(Протокол від «20» «вересня» 2022 року № 1)

 

 

Правила

внутрішнього службового розпорядку державних службовців та працівників Державного архіву Запорізької області

 

І. Загальні положення

  1. Правила внутрішнього службового розпорядку державних службовців та працівників Державного архіву Запорізької області (далі - Правила), розроблені відповідно до статті 43 Конституції України, Кодексу Законів про працю України, Закону України «Про державну службу», інших нормативно-правових актів.
  2. Правила визначають загальні положення щодо організації внутрішнього службового розпорядку Державного архіву Запорізької області (далі - Архів), режим роботи, умови перебування державних службовців і працівників в Архіві та забезпечення раціонального використання робочого часу, а також інші положення.
  3. 3. Службова дисципліна в Архіві ґрунтується на засадах сумлінного та професійного виконання державними службовцями та працівниками своїх обов'язків, створення належних умов для ефективної роботи, їх матеріально-технічного забезпечення, заохочення за результатами роботи.
  4. 4. Правила в Архіві затверджуються загальними зборами трудового колективу Архіву за поданням директора і виборного органу первинної профспілкової організації на основі Типових правил внутрішнього службового розпорядку, затверджених наказом Національного агентства України з питань державної служби від 03 березня 2016 року № 50, зареєстрованого в Міністерстві юстиції 25 березня 2016 року за № 457/28587 (зі змінами).
  5. 5. Правила Архіву доводяться до відома всіх державних службовців та працівників, які працюють у Архіві, під підпис.

ІІ. Загальні правила етичної поведінки в Архіві

  1. Державні службовці та працівники повинні дотримуватись вимог етичної поведінки.
  2. Державні службовці та працівники у своїй роботі повинні дотримуватись принципів професійності, принциповості та доброзичливості, дбати про свою професійну честь і гідність.
  3. Державні службовці та працівники повинні уникати нецензурної лексики, не допускати підвищеної інтонації під час спілкування. Неприпустимими є прояви зверхності, зневажливого ставлення до колег та громадян.
  4. Державні службовці та працівники під час виконання своїх посадових обов’язків повинні дотримуватися взаємоповаги, ділового стилю спілкування, виявляти принциповість і витримку.

ІІІ. Робочий час і час відпочинку державних службовців та працівників Архіву

  1. Тривалість робочого часу державних службовців та працівників становить 40 годин на тиждень.
  2. В Архіві встановлюється п’ятиденний робочий тиждень із тривалістю роботи по днях: понеділок, вівторок, середа, четвер - по 8 годин 15 хвилин, п’ятниця - 7 годин; вихідні дні - субота і неділя.

Початок і закінчення роботи для державних службовців та працівників Архіву та перерва для відпочинку і харчування встановлюється в такі часи:

 

Понеділок-червер

П’ятниця

Початок робочого дня

8 год. 00 хв.

8 год. 00 хв.

Перерва на обід

12 год. 00 хв. – 12 год. 45 хв.

Закінчення робочого дня

17 год. 00 хв.

15 год. 45 хв.

 

  1. За ініціативою державного службовця чи працівника і згодою його безпосереднього керівника такому державному службовцю чи працівнику може встановлюватися гнучкий режим робочого часу, який є відмінним від визначеного Правилами.

Гнучкий режим робочого часу встановлюється на визначений строк або безстроково з урахуванням необхідності дотримання норми робочого часу, передбаченого Законом України «Про державну службу» Кодексу законів про працю України та інших нормативно-правових актів, або тривалості встановленого для державного службовця чи працівника неповного робочого часу (неповного робочого дня або неповного робочого тижня).

Гнучкий режим робочого часу може бути фіксованим або змінним.

При фіксованому режимі робочого часу державного службовця чи працівника визначається початок і кінець робочого часу, час початку і закінчення перерви для відпочинку і харчування. При цьому державному службовцю чи працівнику може визначатись відмінна від встановленої у Архіві тривалість роботи по днях тижня, а також поділ робочого дня на частини.

При змінному режимі робочого часу державного службовця чи працівника відсутній фіксований початок, кінець і тривалість робочого дня, на державного службовця чи працівника не поширюється встановлена у Архіві тривалість роботи по днях тижня, за потреби можуть визначатися періоди часу, в які державний службовець чи працівник зобов’язаний бути присутнім на робочому місці. При змінному режимі робочого часу державного службовця чи працівника є обов’язковим облік щоденної тривалості його робочого дня.

Гнучкий режим робочого часу державного службовця чи працівника встановлюється наказом директора, у якому зазначається:

1) прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) державного службовця чи працівника, якому встановлюється гнучкий режим робочого часу та його посада;

2) встановлена норма тривалості робочого часу;

3) дата, з якої встановлюється гнучкий режим робочого часу;

4) період, на який встановлюється гнучкий режим робочого часу (у разі встановлення на визначений строк);

5) час початку і закінчення роботи, час початку і закінчення перерви для відпочинку і харчування (у разі застосування фіксованого режиму робочого часу);

6) періоди часу, в які державний службовець чи працівник зобов’язаний бути присутнім на робочому місці (за потреби, у разі застосування змінного режиму робочого часу).

Такий наказ доводиться до відома державного службовця чи працівника, якому встановлюється гнучкий режим робочого часу, та його безпосереднього керівника до початку застосування гнучкого режиму робочого часу.

Під час встановлення гнучкого режиму робочого часу потрібно враховувати:

заборону включення до робочого часу нічного часу, визначеного законом, якщо інше не передбачено законом;

необхідність забезпечення належного функціонування державного органу у межах встановленого режиму роботи (надання послуг, прийом громадян, приймання та відправлення кореспонденції тощо);

забезпечення належної взаємодії відділів Архіву;

створення умов для сумлінного і професійного виконання державним службовцем чи працівником своїх посадових обов’язків;

потребу в ефективній організації робочого часу державного службовця чи працівника, збільшенні продуктивності та якості його роботи, враховуючи особливості роботи у певній місцевості, зокрема такі, як години пікової завантаженості транспортних шляхів, значну віддаленість місця роботи від місця проживання державного службовця чи працівника, режими роботи закладів дошкільної та загальної середньої освіти;

інші особливості роботи Архіву, зокрема нерівномірний обсяг навантаження на державного службовця чи працівника впродовж дня (тижня), коли основний обсяг робіт припадає на початок чи кінець робочого дня або виходить за його межі.

  1. Початок та кінець робочого часу, перерва, що надається для відпочинку і харчування, встановлюються для державного службовця та працівника з урахуванням режиму роботи Архіву або гнучкого режиму робочого часу такого державного службовця чи працівника (у разі встановлення).

Перерва для відпочинку і харчування надається через чотири години після початку роботи. Тривалість перерви для відпочинку і харчування становить, 45 хвилин. Перерва не включається в робочий час, і державний службовець та працівник може використовувати її на свій розсуд. На цей час він може відлучатися з місця роботи.

  1. Напередодні святкових та неробочих днів тривалість робочого дня скорочується на одну годину.
  2. Забороняється відволікати державного службовця чи працівника від виконання його посадових обов’язків.
  3. Організація обліку робочого часу державних службовців та пацівників у Архіві покладається на службу управління персоналом.
  4. Вихід за межі адміністративної будівлі державного органу у робочий час зі службових питань відбувається з відома безпосереднього керівника державного службовця чи працівника. В Архіві ведеться журнал реєстрації місцевих відряджень.
  5. За ініціативою державного службовця чи працівника і згодою його безпосереднього керівника такий державний службовець чи працівник може виконувати завдання за посадою за межами адміністративної будівлі Архіву, в тому числі за кордоном на період дії воєнного або надзвичайного стану в Україні чи в її окремих регіонах, та протягом 10 днів після припинення або скасування такого стану. Для цього державний службовець чи працівник повинен погодити у письмовій формі, зокрема засобами телекомунікаційного зв’язку, перелік відповідних завдань та строки їх виконання з безпосереднім керівником.

Для державного службовця чи працівника обсяг завдань за посадою за межами адміністративної будівлі Архіву повинен визначатись з урахуванням тривалості його робочого часу.

За межами адміністративної будівлі Архіву можуть виконуватися завдання, якщо їх якісне, ефективне та результативне виконання не потребує:

використання інформації з обмеженим доступом;

доступу до комп’ютерного, телекомунікаційного та/або програмного забезпечення, яке функціонує лише у межах приміщення Архіву;

обов’язкового перебування в приміщенні Архіву.

Час виконання державним службовцем чи працівником завдань за посадою за межами адміністративної будівлі державного органу обліковується як робочий час.

ІV. Порядок повідомлення державним службовцем чи працівником про свою відсутність

  1. Державний службовець чи працівник повідомляє свого безпосереднього керівника про свою відсутність на роботі у письмовій формі, засобами електронного чи телефонного зв’язку або іншим доступним способом.
  2. У разі недотримання державним службовцем чи працівником вимог пункту 1 цього розділу складається акт про відсутність державного службовця чи працівника на робочому місці.
  3. У разі ненадання державним службовцем чи працівником доказів поважності причини своєї відсутності на роботі він повинен подати письмові пояснення на ім’я дипректора щодо причин своєї відсутності.
  4. Вимоги цього розділу не застосовуються до державних службовців чи працівників під час виконання ними завдань за посадою за межами адміністративної будівлі Архіву.
  5. V. Перебування державного службовця чи працівника в Архіві у вихідні, святкові, неробочі дні та після закінчення робочого часу
  6. Для виконання невідкладних завдань державний службовець чи працівник може залучатись до роботи понад установлену тривалість робочого дня за наказом директора, про який повідомляється виборний орган первинної профспілкової організації, в тому числі у вихідні, святкові, неробочі дні, а також у нічний час з компенсацією за роботу відповідно до законодавства.

Тривалість роботи понад установлену тривалість робочого дня, а також у вихідні, святкові та неробочі дні, у нічний час для кожного державного службовця та працівника не повинна перевищувати чотири години протягом двох днів поспіль і 120 годин на рік.

  1. Директор за потреби може залучати державних службовців та працівників Архіву до чергування після закінчення робочого дня, у вихідні, святкові і неробочі дні.

Чергування державного службовця чи працівника після закінчення робочого дня, у вихідні, святкові і неробочі дні здійснюється згідно з графіком, який розробляється службою управління персоналом і затверджується директором за погодженням виборного органу первинної профспілкової організації.

  1. У графіку чергування зазначаються: завдання, яке потребує виконання, відповідальний державний службовець чи працівник, його посада, місце, дата та строк чергування.
  2. У разі залучення до чергування після закінчення робочого дня, у вихідні, святкові і неробочі дні державного службовця чи працівника, якого не включено до графіка, наступного робочого дня після чергування відповідна інформація подається службою управління персоналом директору для внесення в установленому порядку відповідних змін до такого графіка.
  3. У разі залучення державного службовця чи працівника до роботи понад установлену тривалість робочого дня в Архіві запроваджується підсумований облік робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала норми тривалості робочого часу.

За роботу в зазначені дні (час) державним службовцям чи працівникам надається грошова компенсація у розмірі та порядку, визначених законодавством про працю, або протягом місяця надаються відповідні дні відпочинку за заявами державних службовців чи працівників.

  1. Забороняється залучати до роботи понад установлену тривалість робочого дня, а також у вихідні, святкові та неробочі дні, у нічний час вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років. Жінки, які мають дітей віком від 3 до 14 років або дитину-інваліда, можуть залучатися до надурочних робіт лише за їхньою згодою. Залучення інвалідів до надурочних робіт можливе лише за їхньою згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям.

VІ. Порядок доведення до відома державного службовця та прицівника нормативно-правових актів, наказів, доручень та розпоряджень зі службових питань

  1. Нормативно-правові акти, накази, доручення, розпорядження зі службових питань доводяться до відома державних службовців та працівників шляхом ознайомлення у паперовій або електронній формі з підтвердженням такого ознайомлення.

Підтвердженням може слугувати підпис державного службовця чи працівника (у тому числі як відповідального виконавця) на документі, у журналі реєстрації документів або відповідний кваліфікований електронний підпис, який підтверджує ознайомлення з певним службовим документом в електронній формі.

  1. Нормативно-правові акти, які підлягають офіційному оприлюдненню, доводяться до відома державного службовця та працівника шляхом їх оприлюднення в офіційних друкованих виданнях, а також шляхом розміщення на офіційних веб-сайтах органів державної влади та на власному сайті Архіву.

VІІ. Дотримання загальних інструкцій з охорони праці та протипожежної безпеки

  1. Директор Архіву зобов’язаний забезпечити безпечні умови праці, належний стан засобів протипожежної безпеки, санітарії і гігієни праці.

Інструктування з охорони праці та протипожежної безпеки має здійснювати особа, на яку директором Архіву покладені відповідні функції в Архіві.

  1. Державний службовець та працівник повинен дотримуватись правил техніки безпеки, виробничої санітарії і гігієни праці, протипожежної безпеки.
  2. Умови праці на робочому місці, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються державним службовцем та прицівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів з охорони праці.
  3. За стан пожежної безпеки та дотримання інструкцій з охорони праці в Архіві відповідає директор Архіву та визначена ним відповідальна особа, на яку покладено такий обов’язок.

VIІI. Порядок прийняття та передачі діловодства (справ) і майна державним службовцем та працівником

  1. Державний службовець та працівник зобов’язаний до звільнення з посади чи переведення на іншу посаду передати справи і довірене у зв’язку з виконанням посадових обов’язків майно уповноваженій суб’єктом призначення в Архіві особі. Уповноважена особа зобов’язана прийняти справи і майно.
  2. Факт передачі справ і майна засвідчується актом, який складається у двох примірниках і підписується уповноваженою особою Архіву, керівником служби управління персоналом Архіву та державним службовцем чи працівником, який звільняється.

Один примірник акта видається державному службовцю чи працівнику, який звільняється чи переводиться на іншу посаду, інший примірник долучається до особової справи цього державного службовця та працівника.

ІХ. Прикінцеві положення

  1. Недотримання вимог Правил є підставою для притягнення державного службовця чи працівника до відповідальності у порядку, передбаченому чинним законодавством.
  2. Питання, пов’язані із застосуванням Правил, вирішуються директором Архіву у випадках, передбачених чинним законодавством, спільно або за згодою з виборним органом первинної профспілкової організації Архіву.